به گزارش سلام لردگان به نقل از باشگاه خبرنگاران؛ روزانه نرمافزارهاي بسياري طراحي ميشود که تعدادي از آنها بهطور رايگان در اختيار کاربران قرار ميگيرد. برخي از اين برنامههاي رايگان از سوي کاربران خانگي توسعه يافته و منتشر ميشود و برخي ديگر را شرکتهاي توليدکننده نرمافزار به سفارش برخي شرکتهاي ديگر توليد ميکنند. تابهحال فکر کردهايد هزينههاي موردنياز براي طراحي، انتشار و توسعه يک نرمافزار رايگان چطور تامين ميشود؟
فارغ از برنامههايي که بعد از مدتها همچنان رايگان است و هزينهشان را نيز اشخاص توسعهدهنده آنها تامين ميکنند، بسياري از برنامههاي رايگان از روشهاي مختلف تبليغاتي براي جبران هزينههاي توليد و نگهداري نرمافزار بهرهمند ميشوند. (صرفنظر از برنامههايي که براي ارائه خدمات پشتيباني وجهي را از کاربر دريافت ميکنند)
اين روزها با وجود نرمافزارهاي امنيتي مختلف، نصب يک نرمافزار تبليغاتي بيفايده بدون اطلاع کاربر، کاري دشوار است و چنانچه توسعهدهندگان نرمافزارهاي رايگان از طريق نفوذ نرمافزارها يا ديگر کدهاي تبليغاتي به داخل برنامههايشان، آنها را به رايانه کاربران وارد کنند، برنامههاي آنها پس از مدتي کوتاه بهعنوان برنامههاي مخرب و تبليغاتي شناسايي شده و مطمئنا از محبوبيت خاصي برخوردار نخواهند شد. براي حل اين مشکل و جاي نگرفتن در فهرست سياه، نرمافزارهاي بهدرد نخور (JunkWare) بهصورت ابزارهايي همراه با نرمافزار اصلي ارائه شده و هنگام نصب نيز گزينهاي براي نصب يا عدم نصب آنها روي سيستمعامل در اختيار کاربران قرار ميگيرد.

در چنين شرايطي بهدليل آنکه کاربر حق انتخاب در نصب يا عدم نصب برنامه را دارد، ابزارهاي امنيتي به هيچ مورد مشکوکي برخورد نخواهد کرد و چنانچه نصب برنامههاي بهدرد نخور نيز روي رايانه صورت گيرد با انتخاب و به خواسته شخص کاربر بوده است! با توجه به اينکه بسياري از کاربران هنگام نصب برنامهها فقط گزينه Next را کليک و تنظيمات پيشفرض را نيز بهحال خود رها ميکنند، بسياري از اين برنامهها همراه با برنامه اصلي نصب ميشود و پس از نصب نرمافزار کاربر متوجه ميشود همراه برنامه اصلي، چند برنامه بهدرد نخور نيز روي رايانهاش نصب شده است!
رهايي از بهدرد نخورها
يکي از سادهترين راههاي خلاصي از اين برنامههاي بهدرد نخور بررسي دقيق مراحل نصب و انتخاب يا عدم انتخاب برنامههاي اضافه هنگام نصب يک برنامه است. براي انجام اين کار تنها چيزي که نياز داريددانستن کمي زبان انگليسي و اندکي حوصله و دقت است؛ زيرا گاهي اوقات انتخاب يا عدم انتخاب يک گزينه براي نصب برنامههاي اضافي با گزينههاي گمراهکنندهاي همراه بوده و ممکن است انتخاب اشتباه شما نصب برنامههاي بهدرد نخور را در پي داشته باشد.
حق انتخاب را به Unchecky بدهيد
اگر حوصله و مهارت مورد نياز براي نظارت بر مراحل نصب نرمافزار را نداريد يا بتازگي کار با رايانه را ياد گرفتهايد پيشنهاد ميکنيم از روش سادهتري کمک بگيريد. نرمافزار سبک و قدرتمند Unchecky به همين منظور طراحي شده است.
اين نرمافزار با دقت و حوصله کافي مراحل نصب را زير نظر گرفته و هرجا که صلاح بداند با غيرفعالکردن چکمارکهاي موردنظر، مانع نصب برنامههاي بهدرد نخور همراه با برنامه اصلي ميشود. همچنين در صورتيکه شما حواستان نباشد و علامت چکمارکي را فعال کنيد با پيغام هشدار Unchecky مبني بر نصب نرمافزارهاي همراه با برنامه اصلي مواجه خواهيد شد. اين نرمافزار براي بسياري از کاربراني که نميدانند يک نوارابزار چه زماني روي مرورگر رايانهشان نصب شده است يا اطلاعي از جزييات نصب برخي برنامهها روي سيستمعامل ندارند، طراحي شده است تا آنها با خيال راحت به نصب نرمافزارهاي موردنظر روي رايانه پرداخته و نگراني براي نصب نرمافزارهاي بهدرد نخور همراه با برنامه اصلي نداشته باشند.
نصب Unchecky
از آنجا که اين نرمافزار کاربران مبتدي را هدف قرار داده است براي نصب آن نيز مراحل سختي را پيشروي نخواهيد داشت. براي استفاده از اين برنامه کافي است به سايت www. unchecky. com مراجعه کرده سپس روي دکمه Download که در وسط صفحه بهنمايش درآمده است، کليک کنيد. پس از ذخيره فايل نصب بايد دوبار روي آن کليک کرده و پس از اجراي برنامه گزينه Install را براي آغاز عمليات نصب انتخاب کنيد. در انتها نيز روي Finish کليک کرده و به همين راحتي نرمافزار روي رايانه شما نصب ميشود.
Unchecky کجاست؟
يکي از ويژگيهاي نرمافزار Unchecky پنهان بودن آن از ديد کاربر است. اين نرمافزار هيچ آيکوني ندارد و فايل اجرايي آن نيز در دسترس شما قرار نميگيرد؛ اما ميتوانيد اطمينان داشته باشيد که نرمافزار در حال اجراست و نصبهاي احتمالي روي سيستمعامل را زيرنظر ميگيرد. براي اطمينان از اجراي برنامه نيز ميتوانيد با مراجعه به task manager (فشار همزمان کليدهاي Ctrl+Shift+Esc ) نام آن را در فهرست پردازشهاي در حال اجرا مشاهده کنيد.
بهروزرسانيهاي اين نرمافزار نيز بهطور خودکار صورت ميگيرد و شما ميتوانيد پس از نصب برنامه، آن را فراموش کنيد؛ زيرا فقط زماني حضور نرمافزار را روي رايانه احساس ميکنيد که در مراحل نصب يک نرمافزار، بهطور خودکار علامت چکمارک کنار برخي گزينهها (مربوط به نصب نرمافزارهاي تبليغاتي و بهدرد نخور) غيرفعال ميشود!
تواناييهاي Unchecky
نرمافزار Unchecky تقريبا سه ماه است که منتشر شده و باتوجه به اين زمان انتشار نبايد انتظار يک نرمافزار شگفتانگيز را از آن داشته باشيم. با اين حال اين نرمافزار در همين مدت کوتاه دستخوش تغييرات بسياري شده و بيش از 16 مرتبه بهروزرساني شده است. Unchecky هماکنون از بسياري از نرمافزارهاي جديد و معروف پشتيباني ميکند و در مواردي در شناسايي گزينههاي نصب برنامههاي بهدردنخور مربوط به نرمافزارهاي قديمي با مشکلاتي مواجه است. بهعنوان مثال چنانچه قصد داشته باشيد نسخهاي قديمي از برنامه Winamp را روي رايانه نصب کنيد، ممکن است در عمليات نصب هنگامي که برنامه قصد دارد چهار نرمافزار بهدردنخور را همراه با خود روي رايانه شما نصب کند سه نرمافزار با Unchecky غيرفعال شده اما همچنان يکي از آنها روي رايانه نصب شود.
نرمافزارهاي Softonic installer، KMPlayer، DAEMON Tools، CCleaner، Ad-Aware، Babylon، PDFCreator و بسياري از برنامههاي ديگر از جمله نرمافزارهاي رايگاني هستند که چند برنامه را نيز با خود به رايانه شما ميآورند و نرمافزار فوق مانع ورود همراهان آنها به رايانه ميشود.